Knob

Knob

Her kan du læse om hvad de forskellige knob bruges til. Du kan også se video af hvordan knobene bindes.

Knob som du kan lære at binde er:

Råbåndsknob, Flagknob, Engelsk knob, 8 tals knob / flamsk knob, Hesteknob, Alpesommerfugl, Trompet stik, Pælestik, Venskabsknob, Præriensrose, Abehånd, Diamantknob, Dobbelt halvstik, Slyngstik, Tømmerstik, Kællingeknude, Enkelt knob og slagter knob / håndjernsknob.

Hvis du bruger spejder kort så kan du også få et kort når du kan binde de knob som der skal til for kortet. Du kan finde kortene under: Spejder kort 

Råbåndsknob

Råbåndsknobet bruges til at binde to reb sammen af samme eller næsten samme tykkelse. Hvis ikke man binder knobet rigtig så ville man få det som hedder en kællingeknude.

Det som også er godt ved knobet er at det er nemt at løsne igen selv om at der har været godt med træk på.

På videoen her kan du lære hvordan du binder råbåndsknobet.

Flagknob

Flagknobet bruges sjovt nok til at binde flaget fast til flagsnoren. Men det kan også bruges til at binde 2 reb sammen af forskellige tykkelse.

Du kan også binde et flagknob med rundtørn, det som du skal gøre er bare at køre den rund igen og i gennem samme lykke som du gjorde til sidst.

Men du kan bruge videoen nedeunder til at lære at binde flagknobet.

Engelsk knob

Engelsk knobet kan bruges til at binde 2 ender sammen som skal kunne flyttes fra hinanden og sammen igen.

Engelsk knobet bruges også ofte når du laver halskeder, fordi med knobet så kan selv vælge størrelsen på halskedet.

Se videoen for at lære at binde engelsk knobet eller halskæde knob.

8 tals knob / flamsk knob

8 tals knob eller flamsk knob er det samme knob med forskellige navne.

8 tals knobet bruges tit når man er ude og klatre. Du binder 8 talsknobet dobbelt så du få et øje hvor der kan sættes en karabinhage. Du laver et enkelt 8 tals knob og syer så den bliver dobbelt.

I videoen har jeg vist hvordan du binder et 8 talsknob / flamsk knob.

Hesteknob

Hesteknob eller hesteknude, kært barn har mange navne.

Et hesteknob bruges til at få reb eller snor til at fylde mindre. Når det du har bundet rebet som et hesteknob. Så vikler det sig ikke ind i andre reb som det hænger med.

Men oftes bruges hesteknob til spejders knobreb, ved at binde det op så fylder det ikke meget. Det er også muligt at hænge det på skulderen i enden en karabinhage eller i skulder stroppen.

Alpesommerfugl

Alpesommerfugl er et meget praktisk knob at anvende hvis du har brug for en lykke på et reb. Det er også muligt at trække i de 2 ender unden at lykken trækkes sammen. Det er nemt at løsne alpesommerfuglen som om det har være tryk på.

Trompet stik

Trompetstikket bruges til at forkorte et reb. Når du har bundet trompet stikket kan du stadig trække i rebet og knobet går ikke op.

Du kan binde trompet stik unden at skulle bruge enderne så selv om enderne er optaget kan du forkorte rebet.

Det er et nemt knob at binde op selv om der har været træk på. Hvis der ikke er træk på går det op igen.

Pælestik

Pælestik bruges til at lave en en lykke som kan tåle et stort træk. Det bliver ofte brugt af sejler når de skal på land og skal fortøjer deres båden til en pæl. Det er et godt knob at bruge til fortøjring da lykken for bliver i samme størrelse.

Pælestikket ligner meget flagknobet men flagknobet bruges til at binde 2 stykker reb eller snor i forskellige tykkelse sammen.

Venskabsknob

Venskabsknobet også kendt som fire-knob er et meget brugt knob til at binde sit spejdertørklæde. Det forstiller 4 hænder som holder fast i hinanden i en firkant. Venskabsknobet har ikke den store praktiske funktion og bliver mest betragtet som et pynte knob.

Præriensrose

Præriensrose er også det man ville kalde for et pynteknob, det har ikke det store praktiske formål. Men det er et meget pænt knob at kunne binde.

Abehånd

Skal du have noget nyt på nøgleringen kan en abehånd være meget pæn at have på. Det er mest som pyntegenstand at abehånden bliver brugt.

Abehånden kan godt være lidt svær at lave og gøre pæn. Der skal lidt overblik til og den skal strammes op når den er bundet så den bliver lille og pæn.

Men prøv at se videoen og se om det ikke kunne være sej at lære at binde den!

Diamantknob

Diamantknobet lære alle som har været på Diamant kursuset. Diamant kursuset er et kursus hvor mottoet er: diamanter skabes under pres. Det ville sige at det et et spejder kursus hvor det er fuld program på og hvor det bliver rykket grænser. Så når du er færdig med kurset har du også lært at binde et diamantknob. Men du kan også snyde lidt og bare lære hvordan du binder knobet her:

Dobbelt halvstik

Dobbelt halvstik er det knob som du bruget når du skal afslutte en besnøring. Det er et knob som gøre at besnøringen ikke går op igen når du først har bundet det. I videoen kan du se 2 måder at binde et dobbelt halvstikket på. Men det er den sidste måde som du skal bruge til afslutning af besnøring den første er ikke lige så god som den sidste.

Slyngstik

Slyngstikket er et af de nemmeste knob at binde. Slyngstikket bruges hvis du skal have fat om noget og du skal bruge 2 ender til at løfte eller trække i. Det er et nemt knob at løsne efter brug også selv om der har have være meget belastning på.

Tømmerstik

Tømmerstikket er det knob som du bruger når du starter en besnøring. Det er et knob som holder rigtig godt så længe der er spænding på og det er nemt at løsne igen når du skal binde det op. En anden god ting ved knobet er at du kan flytte med det selv når du har bundet det. Så du kan flytte den der hen hvor den skal være før du binder.

Kællingeknude

Kællingeknuden er den knude eller knob som du får når du binder råbåndsknobet forkert. Det er et elendig knob og du kan ikke bruge den til noget da den går op når der ikke er træk på den.

Enkelt knob

Enkelt knobet er det nemmeste knob at binde. Alle kan lære at binde et enkelt knob og det er et godt knob at starte med at lære. Selv børn kan lære at binde det og de behøves ikke at være ret gamle.

Slagter knob / Håndjerns knob