Indlæg

Trangia guide

Trangia er et lille komfur hvor du kan tilberede måltider på. Du kan lave mad til 2-3 personer af gangen.

Trangia´en er god at have med på vandre ture da den ikke fylder meget. Den er hurtig at pakke ud og du kan være igang med at lave med på kort tid.

Der findes 3 typer, en til gas, en til sprit og en til multifuel. 

Indholdsfortegnelse:

Trangia med gas
Trangia med sprit
Hvilken trangia skal jeg vælge?
Trangia typer: UL, HA, AL, GB og Non-stick
Gas vs. sprit
Udstyr
Hvad er der i et sæt?
Hvor mange passer en trangia til?

Trangia med gas

Fordele:

– Hurtig at tænde.
– Varmer 4 gange hurtigere end sprit
– Soder ikke gryder/pander så meget til.

Ulemper

– Gas kan være dyrt
– Gas kan være svær at finde hvis du er på tur og løber tør.
– Kan være dyr i anskaffelse

Trangia med sprit


Fordele:

– Sprit er billig
– Det er nemt at tænde
– Der er nemt at finde sprit hvis du løber tør.

Ulemper

– Kan være nogen tid om at varme gryden/panden op.
– Kan sode gryden/panden meget til.
– Kan være en udfordring hvis det blæser.

Trangia sæt

Der er 2 størrelser at vælge imellem 25 og 27

I et standard sæt følger der:

1 Gryde på 1,5L
1 Gryde på 1,75L
1 Pande/låg
1 Brænder
1 Tang 
1 Rem
1 Komfur

Trangia type

Der er forskellige typer trangia og du kan i dette afsnit lære om de forskellige typer.

Du kan også gå til en forhandler for at se på dem: Forhandler

Ultra light aluminium, UL:

UL eller Ultra Light trangia er en trangia som er lavet i let aluminium. Det gør at den ikke vejer særlig meget og er derfor god at have med på tur.

Det som du skal være opmærksom på med en UL trangia er holdbarheden. Fordi det er en letvægt så er der ikke meget materiale og derfor er holdbarheden ikke den bedste. 

Men en UL trangia er den mest almindelig trangia og den er super fin til det meste!

Hårdanodiseret aluminium, HA:

HA eller Hårdanodiseret trangia er en tangia som er lavet i hårdanodiseret aluminium. 

Det gør at den er omkring 50% stærkere end en UL (let aluminium). Men selvom at den har fået den behandling er det stadig en letvægts trangia.

Den er mere holdbar og den kan holde til højre varme. Den er også lidt dyre men er en trangia for dig som gerne ville have noget kram.

AL – Aluminium (duossal)

AL eller duossal er en blanding mellem letvægts aluminium og slidstærk rustfri stål. Ydersiden er lavet i aluminium og indersiden er lavet i rustfri stål.

Gasbrænder GB:

Gasbrænder er det nemmeste type at bruge. Du skruer gas brænderen på gasflasken og kan styre varmen ved at skrue på og ned.

Det findes 3 for forskellige brænder. Den ene er gasbrænder og den anden er en spritbrænder.

Non-stick (teflon):

Non-stick er en belægning som gryder og pander kan have. Det er en belægning som gør at tingene ikke brænder på og dermed giver maden nemmer slip.

Du må ikke bruge metal på belægningen da belægningen bliver riset og virkningen ødelægges. Brug derfor kun træ og plastik på non stick.

Det er kun UL(ultralet) eller HA(Hårdanodiseret) som kan have den belægningen.

Gas vs. sprit

Der er fordele og ulemper ved begge typer. Er du på tur i danmark og mangler brændstof til trangiaen så er sprit nemmer at få fat på. Det er bare helt almindelig husholdnings sprit som bliver brugt til trangiaen. Gas er dog MEGET nemmer at bruge, du kan meget nemmer styre varmen. Men hvis du løber tør for gas kan det være lidt svære at finde.

Gas

Gas er helt klart det nemmeste at bruge. Du kan nemt styre varmen så hvis du ønsker at få noget vand op at koge, så skal du ikke vente længe. Hvis du gerne ville holde noget varmt uden at det koger eller steger. Så kan du også nemt gøre det. 

Gas kan være lidt svære at få fat i, det er ikke alle steder at du kan købe det. Du kan købe det i nogle dagligvare butikker om sommeren og i nogle byggemarkeder. 

Sprit

Sprit er det som kræver mest erfaring at bruge, det kræver at du passer mere på med varmen og styre den løbende. 

Du får en varme dæmper med som du kan ligge over åbningen. Så kan du åbne den hvis du ville have mere varme og lukke den hvis du ville skrue ned.

Muligheden for at få sprit er meget nemt, alle dagligvare butikker har det. Så hvis du løber tør er det nemt at få fat i igen. Det er bare ganske almindelig husholdningsprit der bruges. 

Du kan også få noget “rigtig” trangia sprit, beholderen er nemmer at hælde af og du undgår at spilde. Men prisen er også en HELT anden.

Hvor langtid tager det at koge vand på trangia?

At koge 1 liter vand på henholdsvis gas eller sprit:

Sprit: 8,5min.
Gas: 3 min.

Gas eller sprit trangia vurdering 

Hvis vi skal se bort fra prisen og kun kigge på hvilken type som er nemmest at bruge og styre. Så ville det 100% være en gas trangia jeg ville råde dig til at købe. 

Men hvis vi skal sammenligne og tage højde for prisforskellen. Så ville det nok være sprit jeg ville forslå. For det er en ganske fin en og have med på tur.

Udstyr til trangia

Det findes forskellig trangia udstyr som du kan købe. Nogle af tingene følger med når du køber en trangia og andre ting skal købes ved siden af. Nedenunder kan de læse om det forskellige trangia udstyr som der findes. 

Der findes mange forskellige gryder og pander til trangia. Men du må kun bruge gryder og pander som er beregnet til trangia.

Hvad er der i et trangia sæt?

I et standard sæt er der: 

1 Gryde på 1,5 L
1 Gryde på 1,75L
1 Pande/låg ø22cm

I et dyre sæt er der:

1 Gryde på 1,5 L
1 Gryde på 1,75L
1 koge kedel på 0,9L
1 Pande/låg ø22 cm.

Tilkøb

Det er muligt at købe ekstra gryder, pander og kedler til. Du kan trygge på linksene neden under og komme hen til forhandleren.

Har du lyst til at læse mere har vi skrivet en side om trangia udstyr. Vi har skrivet om hvad for nogle ting som kan tilkøbes som ikke er med som standard.

Kasserolle 1L
Kasserolle 1,5L
Kasserolle 1,75L

Kedel 0,6L
Kedel 0,9L
Kedel 1,4L

Lejr gryde 2,5L
Lejr gryde 4,5L

TRANGIA GREB

Et trangia greb er nødvendig for at løfte gryder og pander af varmen. Et original trangia greb er lavet af aluminium.

Et greb passer til alle gryder og pander, der følger et greb med i alle trangia sæt med brænder, gryder og pande.

Grebet er lavet sådan at når du klemmer sammen holder den godt fast. Så når du skal hælde vand fra eller løfte gryden taber du den ikke.

Nylonetui

Det er smart at have trangia i et etui. Det er med til at beskytte og holde trangia ren. Etuiet er letvægt så det vejer stort set ingen ting.

Nylonetuiet er meget slidstærkt og næsten vandtæt. Så du kan godt have den til at hænge uden for tasken selv om det regner lidt. Ved at have trangiaen beskyttet kan den holde i rigtig mange år og bruges rigtig mange gang.  

Nylonetui kan fåes i 2 størrelser:

Til model 25 og 27

Rem

Hold trangiaen sammen med en rem, så har du hele tiden styr på alle delene. Remmen er lavet med en metal klemme som griber fast når du strammer den sammen.

På den originale rem står der trangia på.


Hvordan undgår man at en spritbrænder soder?

Hvis du bare prøvet en sprit brænder har du sikkert også oplevet at den soder gryder og pander til. Der er et lille trick at undgå det værste sod så det er nemmer at gøre det rent bag efter. Tricket er at komme 5 dråber vand i spritten når du har hældt den op i brænder. 

Der må ikke komme ret meget mere end de 5 dråber i da vandet også forhindre spritten i at brænde for hårdt. Hvis du kommer for meget vand i så kan du opleve at det er meget svært at få varme nok til at lave maden. 

Hvor mange personer passer en trangia til?

Hvor mange personer passer en trangia til? Det kan være et svært at svare på da det kommer an på flere forskellige ting. Men jeg ville give dig den bedst mulige mulighed for at vurdere det.

En af tingene det kommer an på er om det er en trangia 25 eller 27 model. Men det kommer vi til længere nede.

Voksen eller børn?

En af de ting som kan spille ind i forhold til antal personer pr trangia er om det er voksen eller børn. Hvis det er til voksen kan være færre om en trangia end hvis det er til børn. 

Retten

En anden ting som spiller ind er hvilken ret der skal laves. Er det en gryderet med ris, pasta eller kartofler. Så kan der være flere om en trangia hvor i mod hvis du skal lave pandekager med fyld så ville jeg forslå 1 pr person. 

25 eller 27

Der er 2 størrelser trangia, den ene er 25 og den anden er 27. Man skulle tro at det største tal er den største model. Men den støreste model er tangia 25. 

Fordi at den største model er 25 er det også den som er den som de fleste køber. Pris forskellen mellem de 2 modeller er ikke særlig stor så derfor er der ikke nogen grund til ikke at købe en model 25.

  • Trangia 27 = 1-2 personer
  • Trangia 25 = 3 personer