escape room oversigt
Aktiviteter

Hjemmelavet escape room

Har du lyst til at prøve kræfter med at lave et escape room men mangler måske lidt inspiration eller måske et som er helt færdig og som er lige til at gå til? Så er du kommet det helt rigtige sted hen, vi har lavet et som du kan bruge som det er. Men du kan også nemt bruge den som skabelon eller inspiration til at lave dit eget hjemmelavet escape room.

Vi har prøvet og lave det sådan at det er lige til at gå til, det eneste du skal gøre er at følge guiden nedenunder og anskaffe de ting som der står på materiale listen.

Escape roomet er lavet sådan at du skal løse forskellige opgaver for tilsidst at få fat i nøglen til at komme ud af rummet. Nogle af opgaverne giver direktet adgang til en lås som hænger på kassen med nøglen i, andre opgaver skal løses i den rigtige rækkefølge for at give adgang til en af låsene på kassen. Det lyder måske lidt forvirende men hæng på, det kommer til at give mening!

Der er over 13 forskellige ting som skal løses eller gøres før i kan komme ud af rummet. Det er først når alle hængelåsene er fjernet fra kassen med nøglen at i er frie.

De ting som der skal bruges til escape rommet har vi samlet under materialelisten i bunden af indlægget.

Samlet oversigt over opgaver og opgaverne til udprint kan du finde i bunden af indlægget. På den samlede oversigt kan du også se hvad de skal lave på opgaverne og hvad koden de skal få fra den er.

Opgaver til escape room

Labyrint og tip en 13 er

Den første opgave som jeg ville beskrive er labyrint – tip en 13 er – kasse med nøgle.
I opgave materialet er der en labyrint, den skal de bruge for at finde ud af hvilke svar de skal bruge på tip en 13 er. Hvis de følger labyrinten fra starten til slut står der at de skal bruge spørgsmål 5, 7, 9 og 12. Når de har fundet de spørgsmål som de skal bruge og har svaret på spørgsmålene på tip en 13 er, så får de en kode som skal bruges på en af hængelåsene på kassen med nøglen.

Usynlig skrift

En anden opgave som de skal løse er en usynlig skrift. Svaret på den usynlige skrift opgave giver en kode som de skal bruge på en bøtte med en hængelås, der skal i bøtten være låst batterier inde. Batterierne skal de nemlig bruge i en UV lampe som så skal bruges til at lyse på et puslespil og et maleri/billede i ramme. De tal de får ved puslespillet og maleriet skal de bruges på en af hængelåsene til kassen med nøglen i.

Det vi har brugt til den usynlig skrift opgave er hvid stearin. Du skriver tallene på et papir og laver en masse kruseduller rundt om så de ikke kan se tallene på forhånd. Når de så skal løse opgaven skal de hælde kakao over papiret og køre det rundt. Så kommer koden nemlig frem på papiret.

QR kode

Den næste opgave er QR koder. Det eneste du skal gøre ved denne opgave er at printe QR koderne ud. 3 af QR koderne giver en kode til en af hængelåsene, 1 af QR koderne føre dem til en side hvor morsekoden er forklaret. Den skal de bruge på en af de andre opgaver hvis de ikke ved hvad en morsekode er, hvis de godt ved hvad det er kan de bare se bort fra den. Ved de sidste QR koder står der bare at de ikke skal bruge den QR kode til noget.

Lego væg

Så er der legovægen, her skal de finde et billede som viser hvordan legovægen skal samles og de skal finde lego klodserne. De skal samle lego klodserne som vist på billedet og det giver dem en talrække som de skal bruge. Den talrække skal de bruge på billedet med de 6 prikker. Når de køre fingeren fra tal til tal i den rakkefølge som legovægen viser får de et digital tal ud af det. De tal skal de bruge på en af hængelåsene på bøtten med nøglen i.

Du kan lave din egen lego væg eller du kan finde de samme legoklodser som vist på vores billedet. På den ene side af lego vægen skal tallene stå, vi har brugt en dymo maskine til at printe tallene med og så har vi klippet tallene ud og klistret dem på klodserne i den rigtige rakkefølge. Den rigtige rækkefølgen finder du i opgave arket.

Ballon med kode

Det er her de skal bruge den morsehjemmeside hvis alså ikke de kender til morse i forvejen. I en ballon ligger der en seddel med en morsekode, den skal de løse og svart giver dem en talkode. Den talkode som de får skal de bruge på en af hængelåsene på kassen med nøglen i. For at det ikke er for nemt for dem at løse ballon opgaven pustede vi også balloner op som ikke skulle bruge til noget.

Gevindstang med skriver og møtrikker

I denne opgave skal de få fat i en lille nøgle som er låst inde i mellem skriver og møtrikker. Nøglen skal de bruge til at låse en lås op på en anden kasse/bøtte hvor der gemmer sig en nøgle. Det er den gemte nøgle som de skal bruge til at låse en af hængelåsene op på kassen med nøglen til friheden.

Nøgler i kasse

På den næste opgave du have anskaffet dig en masse nøgler, dem kan du smide i en kasse. Men det er kun en af nøglerne som skal virke til en hængelås, resten af nøglerne er der bare til at forvirre. Den nøgle som virker skal bruges til at låse en hængelås op som sider på kassen med nøglen i.

Perler på skift

Denne opgave er ret enkelt, de skal tælle hvor mange forskellige perler som der er på en snor. Antallet giver en kode til en af låsene på kassen men nøglen i.

Kassen hvor nøglen til at komme ud af rummet ligger i.

Så er vi ved at være ved vejs ende, det sidste vi mangler at få styr på er den kasse hvor alle hængelåsene skal hænge på. Vi havde en trækasse hvor der var en hængelåsoverfald på og i gennem huldet på den kunne vi komme en lille stålwire. På hver af enderne af stålwiren lavede vi en stor lykke og spændte det sammen med en wirelås. Så kun de ikke åbne kassen før alle låsene var fjernet.

En anden måde at gøre det på er at tage en plastik bøtte/kasse og lave huller i siden af den til hængelåsene. Men du skal være opmærksom på at der skal være noget som gør at kassen er lukket ind til sidste hængelås er fjernet. Hvis hængelåsene hænger hele vejen rundt i kanten kan de åbne den selv om der er en lås tilbage. Så en ide kunne være at have et par hængelåse i den ene side som de ikke kan åbne. Så skal de nemlig have åbnet alle de andre hængelåse før de kan for at få fat i nøglen.

Materialeliste:

Der skal måske anskaffes lidt forskellige ting hvis i ikke i forvejen har det hele liggende. Hvis du ville gøre meget ud af det kan du udsmykke hele rummet med ting. Men ville du holde det mere med ro, så kan du også bare stille det hele ind på et bord inde i rummet. Men det gør det lidt sjover at komme ind i rummet hvis der er gjordt lidt ud af det.

Udprintning af opgaver

Opgaver til escape room

Tip en 13er

Escape room oversigt

De ting der skal bruges er:

3 hængelåse med en 3 tals kombination.

4 hængelåse med en 4 tals kombination,.

3 almindelige hængelåse med nøgler.

Hængelåse (Vi startede med at købe de helt billige til under 60 kr. men dem måtte vi smide væk igen da tastningen af koden ikke virkede da vi have indstillet dem)

Hængelås overfald

Gevindstang

Møtrikker

Spændeskiver

Stålwire

Wirelås

1 maleri eller 1 ramme til et billede. (UV opgaven)

UV blæk

UV lygte

Evt. 10 billede rammer – 7 Qr koder, labyrinten, tip en 13 er og talkombination/digital tal. (de kan oftes købes billigt i en genbrugs butik)

Lego klodser til en legovæg.

Balloner.

Forskellige perler op en snor.

10 eller flere nøgler.

Et hvidt stearinlys

Hvid papir

Kakao

1 lamineret billede hvor der er skrivet 2 tal med VU blæk og som er lamineret og klippet ud til puslespil.

Opgaverne udprintet