Køb af pandelampe
Indlæg

Køb af lommelygte eller pandelampe?

Hvilken lommelygte eller pandelampe skal jeg vælge?

Mangler du noget lys når du er ude om aftenen? Er du i tvivl om du skal købe en lommelygte eller om du måske skal købe en pandelampe? Så er du kommet det helt rigtige sted hen! Jeg ville i dette indlæg fortælle meget mere om hvad du skal være opmærksom på når du kigger på en pandelampe eller lommelygte. Der er forskellige ting som spiller ind i forhold til hvilken lygte du skal købe. Det kan fx være levetiden på batterierne, det kan være lysstyrken den lyser med, det kan være om det skal være en genopladelig lygte eller en du skal skifte batterier i, det kan også være om den kan holde til at være ude i regnen og om den kan holde til at blive tabt.

Køb af lommelygte: 

Leder du efter en lygte som kan lyse et stort område op når du er på løb eller skal lede efter en post. Er du ude og gå en tur med hunden og ville du gerne kunne se omkring dig efter hunden eller hvad der ellers rander rundt? Så ville en lommelygte være det helt rigtige valg for dig. Jeg ville forslå dig at købe en P5R lygte, den kan nemlig lyse et stort område op og du har en driftssikker lygte. Fordel ved den er også at den er genopladelig så når du er færdig med gåturen eller løbet, så kan du sætte den til opladning og så er den klar til næste gang du skal bruge den.

Er behovet noget mindre, det ville sige at den ikke skal lyse så meget op. Det kan fx være hvis du går steder hvor der i forvejen er lidt lys tilgængelig eller der ikke er så langt mellem de stede du skal gå. Så syndes jeg du skal kigge på LED lygten, du får en lygte som kan lyse, men du har ikke fordelen af at have så stor et syns område og den er ikke genopladelig som den lidt dyre lygte. 

Når du kigger på lommelygter så skal du være opmærksom på at den skal kunne holde til noget. Det sker af og til at man taber den eller der falder ned af bordet eller hylden hvor man har lagt den. Det skal den gerne kunne holde til uden at gå i stykker eller blive dårligere af. 

Min erfaring er at lommelygter lyser et område bedre op end en pandelampe. Grunden til at den lyser mere op er fordi at der kan være flere eller større LED pære i en lommelygte end i en pandelampe. Du kan også bedre styre lysekeglen fordi det er din hånd der styrer hvilken retning lyskeglen er i. Med en pandelampe er det den retning du kigger i der diktere hvilken retning lyskeglen er i. Så det er svære at lyse en retning og kigge i den anden med en pandelampe.

Køb af pandelampe: 

Skal du bruge lys og skal du kunne have hænderne fri på samme tid, så er det helt sikkert en pandelampe du skal have fat i. Det ville være en stor fordel at købe en pandelampe som du kan indstille lysstyrken på. Hvis du fx skal arbejde med noget inden for en arms længde kan det være rart at kunne sætte lysstyrken ned. Skal du derimod lave noget hvor du skal kunne se længere frem er det rart at kunne sætte mere kræft på. Jeg ville forslå dig at købe en MH lygte. Den kan du indstille lysstyrken på så du kan få den ønskede lysstyrke til det du skal lave. Den er også med genanvendelig batterier, så når du er færdig med at bruge den kan du lade den op så den er klar til næste gang.

Køb af lommelygte eller pandelampe med genanvendelige batterier?

Skal du bruge den 3-5 gange om måneden så ville jeg klart anbefale at købe med genanvendelig. Skal du bruge den mindre så kan du sagtens købe en lygte med smid ud batterier. Fordelen med genanvendelige batterier er at det er bedre for miljøet da de kan lades op flere gange og du dermed undgår udsmidning af batterier. Med genopladelige batterier skal du ikke tænke over at have de rette batterier med eller liggende. Der følger en ledning med lygten som du skal bruge til at oplade batterierne med, du sætter bare ledningen i en stikkontakt eller i en power back og så oplader den. 

Lumen / Lysstyrke 

Lumen er en angivelse af hvor stor en lysstyrke en lygte har. Jo flere lumen lygten har jo mere kan lygten lyse op og jo mere kan du se ud i natten. Hvis du tænder et stearinlys så er det begrænset hvor meget du kan se af det som er rundt omkring dig. Den har nemlig en lumen på under 10 hvilket er meget lidt. Hvis du derimod har en bil og du sætter langlys på lygterne så lyser de over 1000 lumen. 

Så når du er på udkig kigger efter en lygte eller overvejer hvilken en du skal købe. Så er det en meget god ide at have tænkt over hvor meget den skal kunne lyse op. Skal du bruge den til at gå i en skov skal den have flere lumen end hvis du går på en sti i byen. 

En anden ting som også har betydning for hvor meget du kan se ud over størrelsen på lumen er hvor stor en lyskegle den har. Har lommelygten en stor lyskegle kan du se meget bredt men ikke så skarpt på en specifik ting. Er lyskeglen mindre er tingene du lyser på mere tydelig men du har ikke så godt et overblik over området. Der er nogle af lygterne som har indstillinger så du kan styre om lyskeglen skal være bred eller smal.

Lommelygte

Hvis du gerne ville have en lommelygte med en fornuftig lumen kan det være en meget god ide at købe en hvor lyskeglen kan justeres.

På nogle lommelygter er det på hovedet af lygten du skal justere hvor bred eller smalt den skal lyse. 

En god lommelygte for langt de fleste ville være en P5R lygte.

Pandelampe

Hvis det er en pandelampe som du er på udkig efter er der ofte flere indstillinger af lysstyrken. Pandelampen har ofte flere forskellige pære indbygget og du kan så klikke dig frem til den ønskede styrke. For skal du kigge på noget tæt på ville det være træls med for meget lys, skal du derimod skal se på noget ud i natten er det rart at der er knald på så du kan se noget.

Er du på udkig efter en pandelampe med flere forskellige indstillinger så skal du tage et kig på MH lygte. 

Strømforbrug 

Det kan være svært at sige noget helt præcis om strømforbruget for en lommelygte eller pandelampe. Der er flere ting som spiller ind i forhold til hvor længe de kan holde strøm. Jeg har her samlet 7 ting som har betydning for batteriet og dermed hvor længe lommelygten eller pandelampen kan holde strøm.

  1. Lumen/Lysstyrken 
    Den første ting som har betydning for hvor længe lygten kan lyse er mængden af lys lygten kaster ud også kaldet lumen. Jo højre lumen jo mere strøm bruger lygten. Lygter med høj lumen har meget ofte flere indstillinger, så kan du indstille den til den mængde lys du har brug for og dermed kun bruge den mængde strøm der er nødvendigt. 
  2. Mængden af ampere i batteriet 
    Den anden ting som har betydning for driftstiden, altså den tid du kan lyse med lygten i er mængden af ampere. Jo højre ampere batteriet har jo længere tid kan lygten lyse. 
  3. Vejret 
    Den tredje ting for har indflydelse på længden af driftstiden er vejret. Det er en ting som er umuligt at styre men som er meget vigtig at man har med i overvejelserne når du køber en lygte. Hvis du bruger din lygte på en sensommeraften kan du bare hoppe dette punkt over. Men hvis du også kan ske at skulle bruge det på en vinterdag eller en aften hvor det regner, så bliv hængene og læs videre.
    Hvis det kan ske at du skal bruge din lygte når det bliver koldt, så skal du tænke på at købe dig en som kan holde strøm længe. Det kolde vejr går ind og gør sådan at batteriet løber hurtigere tør for strøm. 
    Hvis du også skal bruge din lygte når det regner skal du købe dig en som er vandtæt. Hvis der kommer vand ind til batteriet bliver batteriet ødelagt.
  4. Driftstiden 
    Den fjerde ting som har betydning for strømforbruget giver lidt sig selv. Det er nemlig længden af den tid du skal bruge lygten. Hvis du kun skal bruge den 2 minutter her og 5 min der, så er strømforbruget mindre end hvis du skal bruge den i 2 timer i streg. Skal du bruge den i længere tid af gange kan det være en fordel at købe en genopladelig lygte. Så kan du lade den op mens du bruger den.
  5. Opladning af koldt batteri
    Den femte ting er at du skal prøve og undgå at oplade dit genanvendelige batteri op hvis batteriet er koldt. Det kan nemlig ødelægge batteriet på sigt.
  6. Ledning
    Den sjette ting kan gøres meget kort, du skal bruge den ledningen som følger med til lygten.
  7. Afladt batteri
    Den syvende ting som gør at batteriet holder længere og dermed øger den tid du kan bruge lygten er. Læg aldrig et afladt batteri væk i længere tid. Hvis lygten er ved at løbe tør for strøm og du ikke skal bruge den lige forløbeligt, så lad den op inden du lægger den væk. Er du i tvivl så er det bedre at lade den op, også selvom at den ikke er løbet tør for strøm. 

Vand og støvtætte lygter 

Støvtæt?

Kommer du over 250 kr. prisklassen ville jeg ikke være nervøs for at der kommer støv i lygten. Pris og kvalitet hænger sammen, så hvis du køber en lygte til 50 kr. kan du ikke forvente det samme af den som hvis du køber en til 500 kr. Hvis det skulle ske at der komme lidt støv ned i lygten, så kan du blæse det ud af den med en kompresser. Men du skal være MEGET forsigtig med det så du ikke kommer til at ødelægge noget nede i den. 
Lidt støv er i sig selv ikke helt vildt farlig for lygten, dog er det meget skidt hvis der også kommer vand ind i den. For så kan det godt gå ind og ødelægge lygten da skidtet kan sætte sig fast og gøre så batterierne ikke kan få forbindelse til pæren eller det kan ødelægge samlingerne på ledningerne. 

Vandtæt? 

Det kan være en stor fordel at købe en lygte som er vandtæt da du ikke skal bekymre dig om den holder tæt hvis du er ude og gå i regnvejr. De fleste lommelygter er vandtætte da de er lavet af aluminium og har en gummipakning der hvor du kommer batterierne i. 

Du skal derimod være mere opmærksom hvis du køber en pandelampe, den er ofte lavet af plast og hvis du kommer til at tabe den går den nemmer i stykker og derfor bliver den nemmer utæt. Den har det også med ikke altid at lukke helt tæt der hvor du kommer batterierne i.

Skift af batterier på vandtætte lommelygter eller pandelamper

Hvis du køber dig en lygte hvor du skal skifte batterierne når de er brugt skal du bare skifte dem som normalt. Du skal være opmærksom på når du lukker den igen, at den bliver lukket ordentlig og ikke sider skæv eller ikke er skruet ordentlig på. Hvis du har købe en som er genopladelig er der et stik med som du enden stikker ind i den ligesom din telefon eller også er der en ledning med magnet som du sætter på og så holder den sig fast med magneten. Med ledning og magnet undgår du at skulle åbne op for den og dermed risikere utætheder.