Aktiviteter

Hvordan bygger man et fuglehus?

Dette indlæg indeholder en masse nyttig viden, som kan være behjælpelig hvis man ønsker at bygge et fuglehus.

Indlægget indeholder bl.a. mål for hvilke højde, bredde – og huldiametre, som passer til forskellige slags fugle. Derudover kan du finde skitser, som du nemt kan bygge fuglehuset efter! Der er både tegninger til at bygge et fuglehus med fladt og et skråt tag.

Har du flere fuglehuse kan du også få svar på hvor langt der skal være mellem dem, og hvor dit fuglehus skal placeres i forhold til hvilken fugl du ønsker skal bruge fuglehuset. God fornøjelse!


Skal fugle overhovedet bruge fuglehuse?

Er det overhovedet nødvendigt med et fuglehus, og gider fuglende overhovedet at bruge det?

Det er faktisk ikke nødvendigt for fuglene, at have et fuglehus til deres rede, men der er nogle fugle, som er hulrugende. Det vil sige, at fuglen skal bruge et træ med et hul i, eller et fuglehus, for at kunne lave deres rede.

De fugle som er hulrugende er:

Blåmejsen,
Musvitten,
Sortmejsen,
Topmejsen,
Sumpmejsen,
Spættemejsen,
Spætten,
Stæren,
Rødhalsen
Fluesnapperen
samt Uglen.

Musvitten og mejsen kan ikke selv lave huller til deres reder, så de flytter ind i spættens gamle huller og bygger rede der.

Da der ikke er så mange spætter, og der bliver fældet mange gamle træer, hvor der kan være gamle spættehulder forsvinder redemulighederne for disse fulge. Dette er også grunden til, at man ikke ser så mange musvitter og mejser længere.

Så, hvis du gerne vil have blåmejser og musvitter i haven er det en rigtig god ide, at lave nogle fuglehuse til dem.

Hvor stort skal et fuglehus være?

Størrelsen på fuglehuset kommer an på, hvilken fugleart man synes skal bruge huset. Der er jo stor forskel på om man skal huse en ugle eller en musvit.

Men langt de fleste fugle kan bruge fuglehuse som har følgende mål: 10×10 cm i indvendig mål. Dog kræver stæren et indvendigt mål på 14×14 cm og uglen 40×40 cm.

Hvor stort skal hullet i et fuglehuset være?

Det kommer igen an på hvilken fugl, som fuglehuset er tiltænkt. Størrelsen på hullet har betydning for hvilken fugl, som kan komme ind i fuglehuset og bygge sin rede.

Det er smart da der man på den måde forhindrer større fugle i at jage mindre fugle væk. Så har fuglen ro til at passe sine unger.

Nedenunder kan du se hvilke fugle, som skal bruge hvilke diameter hulder:

Musvitten: 3,2 cm
Blåmejsen: 2,8 cm
Sortmejsen: 2,8 cm
Topmejsen: 2,8 cm
Sumpmejsen: 2,8 cm
Spætemejsen: 2,8 cm
Spætten: 5,5 cm
Stæren: 5,0 cm
Fluesnapperen: 3,2 cm
Uglen: 20×40 cm revne.

Hvor høj skal en redekasse være?

Er det ligemeget hvor højt en redekassen skal placeres?

Nej, det er det ikke. Redekassen må ikke være for høj eller for lav. Der skal være plads til at ungerne kan hoppe rundt i redekassen, uden at de kan risikere at falde ud.

Redekassen må heller ikke være for dyb, så fuglende har svært ved at komme ud.

Her kan du se hvor langt der skal være fra bund til flyvehullet:

Musvitten: 22 cm
Blåmejsen: 22 cm
Sortmejsen: 22 cm
Topmejsen: 22 cm
Sumpmejsen: 22 cm
Spættemejsen: 22 cm
Spætten: 5,5 cm
Stæren: 25 cm
Fluesnapperen: 18 cm
Uglen: 20-30 cm

Tegning til at bygge et fuglehus

Her kan du finde 2 forskellige slags fuglehuse, som du kan lave. Nedenunder er der arbejdstegninger, som viser hvilke mål du kan bruge.

Tegningerne viser hvor bredt og hvor højt de forskellige ting skal være. Så hvis du går efter målene kan du få et fuglehus, som fuglene meget gerne vil bruge.

Fuglehus med fladt tag

Er du til et fuglehus med flat tag kan du gå ud fra denne tegning.

Fuglehus med skråt tag

Er du til et fuglehus med skråt tag kan du gå ud fra denne tegning.

Tegningen viser målene og hvordan det skal skæres ud for at få et fuglehus med skråt tag.

Hvor langt skal der være mellem fuglehusene?

Det er forskelligt hvor langt der skal være mellem redekasserne. Nogle fugle er kolonifugle og andre vil gerne have lidt afstand til nærmeste rede.

Gråspurven er en kolonifugl, og det er derfor du tit kan se en helt masse gråspurve samlet et sted. De har ikke noget imod at bo tæt på hinanden. Det samme gælder for stærene – de er også glade for hinanden selvskab.

Musvitten og mejsen vil derimod gerne have lidt afstand mellem redekasserne. De vil gerne have mellem 10-15 meter imellem redekasserne.

Hvor højt skal redekassen sidde?

Det er ikke helt ligemeget hvor højt redekassen skal sidde.

Nogle fugle ville gerne så højt op som muligt og bygge rede. F.eks. vil uglen gerne have sine rede i 6-8 meters højde og musvitten i 1-2 meters højde.

Nedenunder kan du se hvor højt fuglene ville have deres reder:

Musvitten: 1-2 m
Blåmejsen: 1-2 cm
Sortmejsen: 1-2 m
Topmejsen: 1-2 m
Sumpmejsen: 1-2 m
Spættemejsen: 1-2 m
Stæren: 3-6 m
Fluesnapperen: 2 m
Uglen: 6-8 m

Hvor lang tid holder et fuglehus?

Ja, hvor langtid holder et fuglehus endelig? Det kommer meget an på hvilken type træ du bruger. Bruger du spånplade til at bygge dit fuglehus med, så tager det ikke så lang tid, som hvis du f.eks. bruger egetræ.

Bygger du et fuglehus med skråt tag og kommer tagpap på kan du fuglehuset Gori hvert år. Så holder det væsenligt længere end hvis du bar elader det stå til.

Bygger du dit fuglehus i almindelig ubehandlet træ holder det nok omkring 10 år.

Skal et fuglehus males?

Gør det nogen forskel for fuglene om fuglehuset er malet? Nej, det gør det såmænd ikke. Et malet fuglehus er lige så meget værd, som et der ikke er malet i fuglenes øjne.

Så hvis du ville have malet dit fuglehus, skal det kun være for din egen skyld. Eller for holdbarheden af fuglehuset.

Skal redekassen tømmes efter brug?

Redekassen skal ikke tømmes efter en sæson, men det kan du sagtens gøre. Det kan være med til at fjerne evt. sygdom og samtidig give fuglene mulighed for at bygge en helt ny of frisk rede næste år.

Hvis redekasserne skal tømmes skal du selv gøre det. Fuglene tømmer ikke selv redekasserne. De kan dog godt finde på at fjerne lidt af indholdet og tilføje noget nyt.

Det mest optimale ville være at skrue låget på med 4 skruer, så den er nem at skrue af igen og dernæst vende fuglehuset på hovedet. Det er ikke noget som er strengt nødvendigt, for fuglene skal nok bruge redekassen, selvom den ikke er rengjort.

Bruger fuglene redekassen om vinteren?

De fugle som er trækfugle, det vil sige de fugle som flyver til varmere lande, når det bliver efterår, bruger selvfølgelig ikke kasserne om vinteren. Men, det gør de fugle som er strandfugle. Strandfuglene kan godt i vinterperioden være flere om at dele et fuglehus, da de på den måde bedre kan holde varmen, hvis det er rigtig koldt.

Trækfugle:

Stær
Fluesnapper
Storken
Svalen

Stand fugle:

Musvitten
Blåmejsen
Spætten
Uglen

Skal der være sidepind foran flyvehullet?

Nej, det skal der ikke! Det vil ikke hjælpe fuglene på nogen måder. De skal nok komme ind og ud uden. Men en sidepind gør det nemmere for rovfugle, at få fat i de små fugle. De kan sidde på pinden og vente til fuglen skal ud af redekassen.

Andre aktiviteter:

Smørbrøds aktivitet
Kimsleg
Lagkageløb
Fotoløb
Jule origami