SPEJD kode
Koder

Spejd-kode

Spejd-kode

Spejd-koden minder meget om A-K kode i dens opbygning. Spejd koden er en kode, som kun kan løses, hvis du har det rigtige ord. Koden kan også gå under navnet “kodeords-kode”.

Hvad er spejd kode?

Spejd kode er en kode som spejdere bruger. Det er en kode, som er opbygget sådan, at bogstaverne står over for hinanden to og to.

Koden er opbygget sådan, at de første 14 bogstaver i alfabetet står øverst, og de sidste 14 nederest.

Dog, er der den krølle, at ordet spejd skal stå først i øverste linje. Derefter kommer A, B og C, men vi D og E over, da de allerede står der. Sådan forsætter det. Du springer det bogstav over du kommer til, hvis det allerede står i ordet. Se billedet neden under.

SPEJD kode

Kodeords-kode

Kodeords-koden minder meget om spejd koden. Dog kan du i kodeords-koden selv vælge, hvilket ord, der skal stå i koden. I spejd koden SKAL der stå spejd.

Kodeords-koden kan se sådan her ud.

kodeordskode

Her har jeg valgt ordet: KODE

Der kunne også have stået: hest, bil, cykel, sol eller hundesnor.

Dog skal du være opmærksom på, at der i det ord du vælger, ikke er 2 af de samme bogstaver!

Hvordan løser jeg en Spejd – eller kodeords-kode?

Hvis vi tager udgangspunkt i Spejd-koden, så kan koden lyde sådan: øero

Nu ved vi hvilken kode der er brugt, og vi ved hvad koden er. Så skal vi til at løse den. Det gør vi ved at finde Ø i kodeoversætteren(Grøn pil). Svaret er så det bogstav, som står enten nedenunder eller ovenover.

Det samme gør vi ved (rød pil) R (sort pil) og (blå pil).

spejd kode med pile

Så svaret på koden er: Kode

Det her er en kode, som er rigtig god, hvis du gerne vil sende hemmelige beskeder. Den kan nemlig kun løses hvis begge parter kender det ord, som koden er skrevet på. Ved Morse koden, Runer eller SMS koden kan alle dem, som kende de koder jo også løse den. Men med kodeords-koden, er det kun jer som kender ordet, der kan løse den.