Middelalderruner
Koder

Runer

Runer som koder

Når vi bruger runer som koder, er der 2 forskellige slags som bruges. Den ene er middelalderruner og den anden er ældre runer.

Desværre er det ikke alle bogstaver, der kan oversættes til runer. Da middelalderrunerne har flere tegn at gøre med, er det derfor oftest dem man bruger. Står man med et tegn, som ikke findes her på siden, er det dog  oftest muligt at gætte sig frem til det enkelte bogstav, hvis man blot kan oversætte de fleste andre bogstaver i sætningen.

Runer er et skriftsprog, som blev brugt fra omkring år 200 og frem til år 1000. Der har været flere forskellige runetegn gennem tiden.

Middelalderruner

Middelalderruner

Ældre runer

Ældre runer

Hvordan løser jeg runer?

Måden at løse runer på, er ved at se hvilket tegn man har. Når du har fundet tegnet u enten ældre – eller middelalderruner, så står der et bogstav nedenunder, og det er det ord som tegnet betyder. 

Hvis vi har tegnet: 

Først skal vi finde ud af om den er i ældre – eller i middelalderruner. Den er i ældre runer. Under det tegn står bogstavet O, og det er svaret. 

Hvis vi har tegnet:  

samme procedure. Vi tjekker om tegnet er det ene eller det andet sted. Når vi så har fundet tegnet, skal vi se hvilket bogstav det står nedenunder. Der står P, så det er svaret på det tegn. 

Andre koder som måske kunne være interessante: A-K kode, Møllekode eller Morsekode