Alle lege,  Andre lege

Samarbejdslege/ryste sammen lege

Samarbejdslege / Ryste sammen lege

Står du og mangler samarbejdslege eller rystesammen lege? Så gå på opdagelse her! Her finder du mange forskellige samarbejdslege og ryste sammen lege. Du kan bruge det lige som det er eller du kan bruge det til at blive inspireret og lave det om som du lyster.

Grib bolden med viskestykke

Du skal bruge min. 5 personer til denne samarbejdsleg. De 4 af dem tager fat i hvert deres hjørne af hviskestykket. De skal nu sørge for at gribe bolden med hviskestykket, så de skal samarbejde om hvor de skal gå hen for at gribe bolden. Hvis en mister grebet i hjørnet af hviskestykket så ville bolden falde ud. Så det er vigtig at de samarbejder.

Den sidste som er tilbage skal kaste bolden, når bolden er blevet grebet kan de bytte.

Hvis de er rigtig seje og min 8 personer, så kan du give dem 2 hviskestykker. Nu skal de så kaste bolden til hinanden og gribe bolden med hviskestykket.

Vend presenning/stoffet

Vend presenningen/stoffet mens hele holdet står på det. Dette er en hvor man kommer hinanden ved og hvor det er vigtig at man snakker sammen. Presenningen eller stoffet lægges fladt ud på jorden og deltagerne i legen stiller sig op på det. Nu er udfordringen at vende presenningen/stoffet rundt sådan at bagsiden kommer til at vende op ad og omvendt.

Kommunikation øvelse / lego figur

Til denne leg skal du bruge 2 ens lego figur. Den ene skiller du ad og den anden lader du være samlet. Du lægger den samlet lego figur og den usamlet lego figur lidt væk fra hinanden. Sådan at man ikke kan se figuren fra hvor man samler den. Nu er udfordrigen at kommunikere hvordan lego figuren skal samles. Der er en som løber hen og kigger på lego figuren og kommer tilbage og fortæller hvordan den skal se ud. Den som fortæller må ikke selv samle figuren. Nu er der så en ny som skal løbe hen og kigge og forklare hvordan den skal samles. Sådan forsætter det ind til at lego figuren er samlet.

Ærtepose navneleg

Det behøves ikke at være ærteposer som skal bruges det kan også være 3 forskellig farvede karklude. De kan samles som en bold ved at komme et par elastikker rundt om.

Ærtepose navne leg er en meget god måde at lære hinanden navne på. Der er 3 forskellige farver og hver farve har sin egen navne udfordring.

Rød farve: Når man kaster den røde skal man sige sit eget navn.

Blå farve: Når man kaster den blå skal man sige navnet på den som man ville kaste til.

Gul farve: Når man kaster den gule skal man sige navnet på den som kastede til en og den som man ville kaste til.

Man starter med at sætte den røde i spil og så når det køre nogenlunde tager man den næste. Det er blå farve og når det køre tager man den gule i spil.

Avis navneleg

Dette er en navne leg hvor der gælder om at være hurtig. Alle borset fra en stiller sig i en rundkreds. Den ene som ikke står i rundkredsen skal stille sig i midten og får en sammenrullet avis.

Der bliver udpeget en som stater med at sige et navn på en af de andre deltager. Når ens navn bliver sagt gælder det om at være hurtig og sige et nyt navn. Det gælder om for ham der står i midten at være hurtig at slå den hvis navn er blevet sagt. Hvis han når at slå den person hvis navn er blevet sagt inden at den person har nået at sige et nyt navn kommer han i midten. Nu skal ham som er kommet ud fra midten sige et navn og legen forsætter. Det er en god måde at lære og huske de andre navne på og så er det samtidig sjovt!

Historien bliver sendt rundt

Dette er en mere stille kommunikations leg hvor kommunikationen er MEGET vigtig. Alle sætter sig i en rundkreds nu skal der så sendes et ord eller en sætning rundt. Du visker et ord eller en kort sætning i øret på den første, det er nu den persons opgave at sende informationen vider. Sådan forsætter det hele rundkredsen rundt. Den sidste person siger se det højt som han har hørt. Det er 9 uf ad 10 gange ikke det som du sendte af sted som den sidste personen har hørt.

Det er en god måde at vise at det kan være svært at kommunikere og at det godt kan ske fejl i informations udveksling og modtagelse.

Kæmpe knob

Kæmpe knob er en af de samarbejdslege som er lidt svære at lave. Men som også kan være en stor udfordring. Kæmpe knob er hvor du har et langt stykke reb eller snor som deltagerne så skal bruge til at binde knob eller sløjfe med. At binde sine sko kan de fleste men at skulle binde sammen med andre og snakke om hvor man skal gå hen, kan være en stor udfordring.

Smør en mad med bind for øjnene

Konkurrence i at smør den lækreste smørebrøds mad med bind for øjnene!!

Det her er en af de samarbejdslege hvor der virkelig gælder om at gøre sig umage. Lav en konkurrence om hvem der kan smøre den flotteste smørbrød og giv det hold der klare sig bedst en lille belønning.

Til hvert hold skal der bruges 2 personer, den ene skal have bind for øjnene og den anden skal kommunikere hvordan det skal gøres. Tage noget rugbrød og pålæg og se hvad det kan blive til!

Pak en gave ind med bind for øjnene

Hvor hurtig kan i pakke en gave ind hvor den ene har bind for øjnene og den anden guider??

Her gælder det ikke om hvor flot du kan pakke en gave ind men om hvor hurtig det kan gøres. Der er dog nogle ting som skal være opfyldt før den kan godkendes. Gaven skal være dækket helt af gavepapir og der skal være bånd rundt om og så høre der også et kort til en rigtig gave.

Så de skal pakke gaven ind, kommer bånd rundt og skrive et kort.

Samle et puslespil med bind for øjnene

Holdet skal samle et puslespil, den som skal samle det skal have bind for øjnene. Det er nu holdes opgave og guide den med bind for øjnene til at samle puslespilet. Print dokumentet ud og klip det ud så det har en passende udfordring til aldersgruppen. Om puslespils brikkerne skal ligge i en bunke eller om de skal ligge lidt væk og så skal de hentes en efter en er op til dig. Der kunne måske godt være en mere med bind for øjnene som så skal hente brikkerne.

Billede til puslespil

Kommunikere en tegning

Denne samarbejds øvelse går ud på at der er en som står med en tegning og skal forklare den til en den som skal tegne. De 2 personer skal stå med ryggen til hinanden så de ikke kan se hinandens tegninger. Nu er opgaven at kommunikere hvordan tegningen skal se ud og gerne i rigtig størrelsesforhold. Billedet af huset er lettest at tegne og hvis det skal være lidt svære kan de tegne flagstangen.

Kommunikere en tegning

Du kan også lave nogle navnelege.

Hænder, føder og andre kropsdele på jorden

Denne samarbejds leg er rigtig sjov og der skal tænkes kreativ. Hænder, føder, røv og hovede er en leg hvor man har nogle forskellige kort som man trækker fra en skål eller en pose. På hvert kort står der hvor mange kropsdele og hvilke holdet skal have på jorden. Det kan fx. være 5 føder, 1 hovede, 2 røve og 6 hænder. Så er udfordringen kun at have det til at røre jorden. Hvis der står at der skal være 5 føder så må der hverken være 4 føder eller 6 føder. Så udfordringen er at samarbejde og  hjælpe hinanden til at løse opgaven. Du kan selv lave kortene med hvad der skal røre jorden eller du kan hente dokumentet.

Kropsdele som skal røre jorden

Fold presenning så lille som mulig mens alle står på

Fold en presenning mens alle står på den er en meget simpel at lave. Presenningen skal foldes så lille som muligt uden at der er nogen fra holdet som træder ud af presseningen. Her gælder det om at kommunikere, arbejde sammen og hjælp hinanden. Presenningen skal foldet sådan at den bliver foldet halvt ind over, det ville sige at pladsen til at stå på bliver halveret hvergang der bliver foldet.

Edderkoppespind

Edderkoppespind er en samarbejds leg hvor man skal hjælpe hinanden med at komme igennem. Du laver et edderkoppespind imellem 2 træer med snor. Der skal laves en 10-15 felter og de skal være store nok til at man kan komme igennem.

Det gælder for holdet om at få alle deltager igennem edderkoppespindet men det samme huld må ikke bruges 2 gange. Så holdet skal hjælpe hinanden med at få alle igennem hver deres huld.

Denne samarbejds leg fungere også rigtig godt som en post på et løb.

Guide en med bind for øjnene gennem en bane

Guide en med bind for øjnene er en god aktivitet at lave ude i en skov. Der er nemt at tætte en lang snor op mellem træer og krat. Opgaven er så at guide hinanden fra start og til slut. Den ene har bind for øjnene og den anden skal så guide igennem banen. Den med bind for øjnene skal holde fast i snoren hele tiden. Så opgaven for den som guider er at fortælle når der kommer noget som man skal være opmærksom på som fx. grene og buske.

Stridsvogn

Stridsvogn er en samarbejds leg som kræver lidt mere end de andre samarbejdslege. Her skal du bygge/binde en A-Buk hvor der skal være en på. Resten af holdet skal så løfte A-buken igennem en bane eller rundt om et eller andet.

Det kan også bruges som en ekstra udfordring på et løb sådan at der skal være en på a-buken hele tiden.

A buk
Sådan ser en a buk ud

Balance på A-buk

Hold balancen på a-buken! Her skal de bygge en A-buk som de kan stå på. I toppen af A-buken binder i en snor på til alle mand. Opgaven for holdet er at sørge for at manden på A-buken ikke falder af. Det gør de ved at holde A-buken oppe og stå ved hjælp af snorene i toppen.

For at gøre det lidt sjover kan der med fordel laves nogle udfordringer. Det kunne fx. være at de skal gå rundt om en stol eller lingene. Nu er opgaven at trække i de rigtige snore sådan at det ene ben løfter sig fra jorden og kan komme foran det andet ben.

Bær vand i en spand ved hjælp af snore

Denne samarbejds leg er dejlig men og lave og kan også bruges som en post på et løb. Bær vand ved hjælp en snore og evt flyt vandet. Det du skal bruge er en spand hvor du binder en snor rundt om toppen. På den snor blinder du flere længer snore på. Det er dem som deltagerne skal holde spanden oppe med. Det gælder om at samarbejde sådan at alle trække lige hårdt i snorene sådan at spanden står lige. Nu skal de så enden rundt om et eller andet eller flytte så meget vand som muligt på tid.

Tillidsøvelse – fald bagud

Tillidsøvelsen fald bagud er en meget svær leg at lave. Det der med tillid når det virkelig gælder kan nogle gange være en udfordring. Denne tillidsøvelse er ikke en undtagelse. Fald bagud og bliv grebet er en meget simpel tillidsøvelse men også en rigtig god måde at skabe tillid på. Den kan både laves sådan at man går sammen 2 og 2 og den ene falder bagud og den anden griber. Den kan også laves sådan at der er en der stiller sig op på en stol eller et bord. Derfra lænder man sig så bagud og så er der et helt hold som så ville gribe dig.

Tillidsøvelse – Stå som træstamme i midten

Dette er den sidste tillidsøvelse og nok den som kræver “mindst” tillid. Her er der en som står i midten af en rundkreds. Han skal så lade sig falde den ene vej hvor der så står nogen og skubber ham en anden vej. Det er vigtig at den som står i midten hele tiden er stiv sådan at de andre nemt kan skubbe til ham.

Samarbejdslege

Håber du kunne bruge nogle af disse 20 forskellige samarbejdslege. Disse samarbejdslege kan bruges både som en hurtig leg eller aktivitet. Men disse samarbejdslege kan også bruges som aktiviteter eller poster på et løb.

Du kan nemt putte nogle af samarbejdslegene ind som poster på Lagkage løb. Eller som udfordringer i smørrebrøds aktivitet.

Hvis i er mere til at lege så kan du tjekke Tyren i ringen eller hunden efter kødbenet ud!